4 Eylül 2009 Cuma

Solunum Yolu Hastalıkları 3

ZATÜRE

Pnömoni - Akciğer İltihabı

Virüs, tüberküloz,bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların akciğerde intihaplanmaya yol açmasıyla ortaya çıkar.Bazen bronşitden zatüreye geçiş de söz konusu olabilir.

Belirtileri;Ateş, genellikle kuru nadiren ileri dönemde balgamlı olabilen öksürük, halsizlik, hastalık ilerlemişse bazen solunum güçlüğü, morarma ve karın ağrısı hastalığın belirtileri arasında sayılabilir.

Tedavisi;Yukarıdaki belirtiler görüldüğü tatirde hasta doktor tarafından görülmelidir. Akciğerde normal olmayan sesler duyuluyorsa, akciğer filmi çekilmeli kan muayenesi yapılmalıdır. Ancak bu tür kontrollerden sonra zatürenin viral yada bakteriyal olup, olmadığı söyleyebilmek mümkündür. Eğer hastalık bakteriyal ise, an az 7 – 10 gün arası antibiyotik tedavisi uygulamak gerekir.Akciğerdeki iltihap yaygınsa, akciğerler vücudumuz için gerekli olan oksijeni kana yeterli düzeyde veremezler. Solunum yetersizliği ile ilgili ortaya ciddi bir tablo çıkabilir. Zatüre tedavi edilmezse, akciğerde abse, mirobun tüm vücuda yayılması ve akciğerde su toplanması ile sonuçlanabilir.

ASTIM


Astım tekrarlayan nefes darlığı, öksürük, balgam çıkartma ve hırıltı ve solunum ile belli olan alerjik, psikolojik, hormonal, mikrobik ve viral infeksiyonların oluşumunda rol oynadığı ömür boyu süren bir hastalıktır.Astım krizinde solunum yolları kasılma sonucu daralır ve artan salgıları, solunum yollarındaki bu daralmanın daha da ağırlaşmasına sebep olur. Hava kirliliğinin çok olduğu yerlerde astım vakalarına daha sık rastlanır. Astıma ailesel bir eğilim vardır, ailesinde saman nezlesi, astım, alerjik cilt döküntüsü olan çocuklarda daha sık görülür. Çocukluk çağlarındaki astımın çok ağır olmaması durumunda, çocuğun büyümesi ile birlikte ortadan kalkma ihtimali vardır. Ancak hangi çocukta astımın devam edeceğini, hangi çocukta biteceğini söylemek mümkün değildir.

Belirtileri; Belirtiler kişiden kişiye değişir. Çenede, boyunda ve göğüste kaşıntı ve öksürük ile başlayabilir. Öksürük, solunum güçlüğü, küçük çocuklarda karın ağrısı, soluk vermenin güçleşmesi, huzursuzluk ve morarma hastalığın olası belirtileridir.Astım nöbetlerinin sık ve çok uzun süre tekrarlanması ile göğüs şekli bozuklukları ve gelişme geriliği görülebilir.

Tedavisi;Kriz esnasında hasta mutlaka doktora götürülmelidir. Hastalığın ciddiyetine ve muayene bulgularına göre, kan sayımı yapılmalı, akciğer filmi çekilmeli, kanda oksijen ve diğer kan gazlarınada bakılmalıdır. İnhalasyon ( buhar tedavisi ) ile ve astım ilaçlarının verilmesiyle tedavi başlayabilir. Astım krizleri halinde seyreden süreğen bir hastalık olduğundan hastalığın kesin tanısının konulması önemlidir. Astım benzeri belirtilere neden olan diğer hastalıklarda ( örneğin yabancı bir cismin solunum yollarına kaçması, kistik fibroz ) tedavi yaklaşımı tamamen farklı olacağından ayrı tanı mutlaka düşünülmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Follow Me on Pinterest
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...